Stratejik Plan

2005 yılında yayımlanmış olan 5436 sayılı “Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” gereği tüm kamuda oluşturulacak “Strateji Geliştirme Birimleri”, daha sonrasında yayımlanan “Strateji Geliştirme Birimlerinin Çalışma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmeliği” ile kamu idarelerinde stratejik planlama çalışmalarının yapılması hususunda sorumlu kılınmıştır. Ayrıca bu görevlendirme ile Stratejik Planı hazırlamakla yükümlü olacak kamu idarelerinin ve stratejik planın hazırlanması süreçlerinin belirlenmesi amacıyla , diğer plan ve programlarla ilişkilendirilmesine yönelik esasların belirlenmesi amacıyla “Kamu İdarelerinde Stratejik Planlamaya İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik” 26 Mayıs 2006 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu bağlamda Yerel Yönetimler, hizmet sürelerini içeren stratejik planlarını oluşturarak;

· Kısa ve uzun vadeli amaçlarını belirlemek,

· Bu amaçlara ulaşma metotlarını,faaliyetlerini tanımlamak,

· İlgili faaliyetlere ilişkin bütçe öngörülerini planlamak,

· Stratejik planlarında yer verdikleri faaliyetleri esası, bütçelerine göre hareket ederek sürece ait performanslarını devamlı izlemekle yükümlüdürler.

Belediye Yönetimleri hizmet etmek amacıyla toplumdan yetki alır ve faaliyetlerini toplumdan aldığı kaynaklarla gerçekleştirir. Stratejik Planın kamu yönetimindeki önemi bu nedenle çok büyüktür.

Toplumdan alınan yetkiyle topluma ait kaynakların en iktisatlı, en verimli yani en doğru şekilde kullanılarak faaliyetlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Kaynakların en doğru şeklide kullanılması da ancak, yönetimlerin mevcut durumu çok iyi analiz ederek stratejik hedeflerini, faaliyetlerini net olarak belirleyerek stratejik planlarını oluşturmasıyla sağlanmaktadır. Plansız ya da kısa vadeli sadece lokal çözümler üreterek hizmet politikaları geliştirmek yaşadığımız yüz yılın kabul ettiği bir anlayış değildir. Günümüzde; Stratejik Planın bütününü oluşturan tam anlamıyla katılımcı, şeffaf, gelişimde sürekliliği amaçlayan, ölçülebilir olan ve verimlilik esaslı olan yönetim modelleri başarılı olabilmektedir.

5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrolü Kanunu

“Madde 9- Stratejik Planlama ve Performans Esaslı Bütçeleme”

Kamu idareleri; kalkınma planları, programlar, ilgili mevzuat ve benimsedikleri temel ilkeler çerçevesinde geleceğe ilişkin misyon ve vizyonlarını oluşturmak, stratejik amaçlar ve ölçülebilir hedefler saptamak, performanslarını önceden belirlenmiş olan göstergeler doğrultusunda ölçmek ve bu sürecin izleme ve değerlendirmesini yapmak amacıyla katılımcı yöntemlerle stratejik plan hazırlarlar.

Kamu idareleri, kamu hizmetlerinin istenilen düzeyde ve kalitede sunulabilmesi için bütçeleri ile program ve proje bazında kaynak tahsislerini; stratejik planlarına, yıllık amaç ve hedefleri ile performans göstergelerine dayandırmak zorundadırlar.

Kamu idareleri bütçelerini, stratejik planlarında yer alan misyon, vizyon, stratejik amaç ve hedeflerle uyumlu ve performans esasına dayalı olarak hazırlarlar.

5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrolü Kanunu

“Madde 11- Üst Yöneticiler”

Üst yöneticiler, idarelerinin stratejik planlarının ve bütçelerinin kalkınma planına, yıllık programlara, kurumun stratejik plan ve performans hedefleri ile hizmet gereklerine uygun olarak hazırlanması ve uygulanmasından, sorumlulukları altındaki kaynakların etkili, ekonomik ve verimli şekilde elde edilmesi ve kullanımını sağlamaktan, kayıp ve kötüye kullanımının önlenmesinden, malî yönetim ve kontrol sisteminin işleyişinin gözetilmesi, izlenmesi ve bu Kanunda belirtilen görev ve sorumlulukların yerine getirilmesinden Bakana; mahallî idarelerde ise meclislerine karşı sorumludurlar.

5393 Sayılı Belediye Kanunu

“Madde 18- Meclisin Görev ve Yetkileri”

Stratejik Plan ile yatırım ve çalışma programlarını, belediye faaliyetlerinin ve personelinin performans ölçütlerini görüşmek ve kabul etmek.

“Madde 34- Encümenin Görev ve Yetkileri

Stratejik Plan ve yıllık çalışma programı ile bütçe ve kesin hesabı inceleyip belediye meclisine görüş bildirmek.

“Madde 38- Belediye Başkanının Görev ve Yetkileri”

Belediyeyi stratejik plana uygun olarak yönetmek, idarenin kurumsal stratejilerini oluşturmak,bu stratejilere uygun olarak bütçeyi, belediye faaliyetlerinin ve personelinin performans ölçütlerini hazırlamak ve uygulamak,izlemek,değerlendirmek ve ilgili raporları meclise sunmak.

“Madde 41- Stratejik Plan ve Performans Programı”

Belediye başkanı, mahalli idareler genel seçimlerinden itibaren altı (6) ay içinde; kalkınma planı ve programı ile varsa bölge planına uygun olarak stratejik plan ve ilgili olduğu yıl başından önce de yıllık performans programı hazırlayıp belediye meclisine sunar.

ÇALIŞMA METODU

Kamu Kurumlarına ait Stratejik Planlar;

(DPT) Devlet Planlama Teşkilatı tarafından Kamu İdarelerinin uygulaması amacıyla 2006 yılında yayımlanmış “Kamu İdareleri İçin Stratejik Planlama Kılavuzu” esas alınarak hazırlanmaktadır.

Kurumunuza ait olacak Stratejik Plan;

DPT tarafından hazırlanmış kılavuz çalışma yapısına bağlı kalınarak ve

“PESTLIED”

(Politic,Economic,Socio-Cultural,Technological-Legal-İnternational, Enviromental,Demographic) Analiz Versiyonu uygulanarak hazırlanacaktır.

Bu analiz versiyonu ile bölgemize ait olan tüm veriler;

Kurumsal Varlıkların Tespiti (Kurumsal Analiz), Kentsel Varlıkların Tespiti (Kentsel Analiz), Toplumsal Varlıkların Tespiti (Toplumsal Analiz)

çalışmalarından oluşan “Mevcut Durum Analizi” çalışması adı altında toplanarak önümüzdeki yeni dönemin hizmetlerini ve uygulama modellerini belirlememizde etkin rol oynayacaktır.